Search the Community

Showing results for tags 'lag'.



More search options

  • Search By Tags

    Type tags separated by commas.
  • Search By Author

Content Type


Forums

  • Official Buildings
    • GM Hall
    • City Hall
    • Website News
    • Public Test Board
  • Back Streets
    • Town Square
    • Community Assistance
    • Village Recruitment Center
    • Suggestions & Ideas
    • The Creative Commons
    • Wood Scraps
  • Wurm Unlimited
    • Unlimited Discussion
    • Server Listings & Advertisement
    • Unlimited Modding
    • Technical Issues
  • Freedom Isles
    • Celebration
    • Deliverance
    • Exodus
    • Independence
    • Pristine
    • Release
    • Xanadu
    • Freedom Isles Market
  • Maintenance Buildings
    • Technical Issues
    • Server Bugs
    • Client Bugs
    • Model and Sound Bugs
    • Other Bugs and Issues
    • Wurmpedia / Wiki Maintenance

Found 75 results

  1. May affect other servers, but not really noticed it on my brief trips to Indie. Commanding a wagon and for much of the time the thing is pointing in a different direction from that that I'm heading in. Same for carts and boats and also riding horses. Swimming regularly results in scenarios like this: Swimming a short distance at a little over 8kmh. [11:42:39] You leave Nexus Landing. [11:43:13] Your position on the server is not updated. Please move slower. [11:44:22] You enter Cashtal Cabbyl Market. [11:44:28] Your position on the server is now updated. After 34 seconds moving at 8kmh I'm moving too fast for the server? Really? Then of course there's all the waiting for commands to execute or become active. Not forgetting all the doors and fences that swing open when they feel like it and not when you first get to them. From memory it got really bad after highways went live and the animal count went through the roof (got to get all those eyes from somewhere). I presume you guys are looking at this? Please tell me you are? I know it may not be something developers can look at, but even so it's got to be considered more important than some of the (admittedly great) stuff that's been released in recent updates and is planned for future ones?
  2. Hi guys, I am playing Wurm over 10 years now, and I have not experienced such massive lag so far. Yesterday though, I went to update a merchant in Glasshollow and wanted to mail something. I had to move from the Market to the starter town, and got killed by spiders due to the massive lag. I didn't even see the spiders, just saw my health bar going down between lag attacks. The whole action took me over 1 hour this time, but has formerly been performed within 2 minutes or so. I had relogged in between because the client froze my whole system at some point. No other programs were open, and I am running minimum graphic and advanced graphic settings. In my home deed in the wilderness on Independence I do not get this massive lag, but close to Glasshollow and around Amish Paradise close to Summerholt where I have another merchant, I can barely move at all. Client freezing for minutes at a time, then I can make one more step, then it freezes again. This must have happened in the past 4 weeks with some update, that is about the time frame when I have been there last to update stuff. In the meantime, my home town in the wilderness worked smooth all the time, so not sure if this is even a client issue, or a server issue, or maybe some new graphical shiny stuff that got implemented with too high poly, lod or textures, and people just went berserk building it. Maybe it is the flags even and something changed about those, or people made massively more of them suddenly where I experience the lag. I remember seeing plenty of flags and cats eyes in both places. For the record: I am using Windows 8.1 64 bit version, with 64 bit java. I am usually installing the java updates right away except if there is a warning about a version, only then I skip it. I usually remove all old versions before installing the new. Any ideas how to defeat the lag monster are appreciated. But I want to say is, if a new person logs into a starter town and gets an experience like this, I can perfectly understand them not staying, and we all don't want that ;-) So maybe this could be considered somehow while redoing the starter deeds to not only make them look appealing but most of all low lag and usable.
  3. I recently started playing Wurm Unlimited using a local dedicated server. I play alone, with default settings, and from the beginning I've been getting intermittent "lags". Basically I can keep moving, but the game will stop registering actions for up to a minute. Right-clicking something will just say "refreshing". Sometimes it will go away after just a few seconds, sometimes it takes a whole minute, but eventually whatever is happening finishes and it starts registering commands again. I'm seeing messages in the wurm.log.0 log like I'm getting about 400 of those messages per hour, though most for just 1 or 2 seconds. I just have to sit and wait until it comes back. Since I play alone and I just started, there aren't huge piles of stuff sitting around. I'm connecting to my own computer, so it isn't real latency. Something is happening on the server that is making it pause. My computer is decent---I run a dedicated Ark server that I play locally with no problem. Are there any settings I can set to help give the server more resources or something? I am really enjoying the game, but these hitches are driving me crazy.
  4. As title, the lag on xanadu has been apparent since it's first opening almost 3 years ago. This affects sleep bonus, farming grow times, harvest season times, favour regeneration, rare windows and probably many more things I'm not mentioning or forgetting. For the past 2 months at least the server has been plagued by restarts, crashes and daily lag, most of it not too much of a problem but at least once a day the server suffers debilitating lag (not the daily backup which is another matter) If this was service provided by an ISP for example I'd be on the phone at the first sign of trouble as we did long ago: http://forum.wurmonline.com/index.php?/topic/117658-can-we-get-a-sever-reboot/#comment-1203183 http://forum.wurmonline.com/index.php?/topic/118662-too-many-disconnects-and-lag-going-to-play-a-different-game/#comment-1214439 http://forum.wurmonline.com/index.php?/topic/121674-wurms-lag-solution-for-xan/#comment-1249147 http://forum.wurmonline.com/index.php?/topic/132343-its-back-the-famous-xanadu-lagg/#comment-1359894 http://forum.wurmonline.com/index.php?/topic/147219-lag-making-the-game-dangerous-to-play/#comment-1513687 http://forum.wurmonline.com/index.php?/topic/126699-how-come-so-many-are-quitting-right-now/#comment-1303454 http://forum.wurmonline.com/index.php?/topic/122987-sick-of-this-crap-xanadu-lag/&page=7#comment-1267149 However the problem is still not fixed, I and I'm sure the entire other population on xanadu would love to know a few key things. Are you going to fix it soon? Are you going to upgrade the obviously suffering server hardware? Are you going to fix it at all? @Retrograde @Budda I'm sure you've lost players from this and I know we've lost villagers and friends who have left for other servers. Also, creature spawns, yeah still not fixed either... Aside from those and many other issues, good job! P.s. "We're working on other things right now but it's on the list" isn't gonna cut it after this long.
  5. So in the past it's been fine, but recently when I try to start my dedicated server and other players come on, they're constantly lagging, the options menus don't show up when they right-click something, and they get disconnected soooo much. I also cannot see them move, they just stand there on my computer screen, but they are moving on their screen. How can I fix this?
  6. Please give a warning prior the nightly backups, at least for Xanadu Even 1 minute in advance is fine. Please and thank you.
  7. If in one tile u put any burning object, like a: Oven, Campfire, Kiln, Furnace, Fireplace, etc and any storage object: chests, bulk, creates etc -- It will create huge server lags if start burn//smelt/cook in burning objects. I think this happens because burning objects not only count their inventory, but also the inventory of all objects in the tile.
  8. Hey guys, I have an island on Xanadu which is completely deeded. The size being 107 x 71 tiles. I have huge lag issues on my island, which I don't have elsewhere (meaning if I sail out of the area of my island). When people sail past the island or enter it, they also complain of sudden lag. This is something I'd like to fix, but to do that, I need to know what the most likely cause is. Is it: The amount of animals on the deed? It can sometimes get up to hundreds. The amount of houses? The amount of items, furniture, objects sitting around on the deed? The amount of items inside of containers that the database has to keep track of? The amount of lamps and other items that glow? Any tips greatly appreciated!
  9. Out of curiosity, what is the process happening behind the scene that causes Independence to stop for about 60-90 seconds every night at or around 11:30pm eastern daylight time / 8:30pm pacific daylight time / 5:30am CEST (Stockholm)? I've been told it's a nightly backup routine, but also told that's just scuttlebutt with no official word (recently). Thanks!
  10. Hi, I am attempting to use unstable client once again to see how it goes and lots of previous issues i have had have been resolved. It runs great by the way! The problem I am having is after about an hour of playing I am getting this lag that starts building and building. At first, i get some very minor hitches...and this gets worse and worse as the hitches start becoming about 1 second or longer and more frequent. It reminds me of the old memory leak issues we used to get a long time ago when we went on a long journey. However, this was occurring while i was on my deed the entire time. Any advice or things to look into to alleviate this would be appreciated. Thanks! PS I really want to use the unstable client exclusively because the game looks so much prettier!
  11. I had no problems before Deli 'upgraded server hardware' for the first few days after it, it was insane lag... 30-40seconds per action or gate opening. I took a break for a few days and came back and it seemed fine. After todays restart it is not only back but its 10 times worse!!!! I can barely load into the game and when i finally did after several attempts, i couldnt do anything. I have no issues wiht my internet and my computer is way more than good enough for wurm, bar the fact that it worked fine before the 'upgraded server hardware' Please, if anyone else has this issue let me know. I feel like I'm the only one affected but i found one other person claiming same issues, from USA. I changed my DNS and upgraded everything.... nothing is working and the game is unplayable. I feel like this is a big push to join Wurm Unlimited. Sad that is so much better connections than WO and doesnt come with a monthly fee...
  12. Logged in today and have been getting some pretty regular lag on Xanadu. The 'I'm driving forward but my cart horses are facing sideways' kind of lag. Decided not to go anywhere and was sitting on my deed milling cereals and then went to make them into dough and bake them...and shortly after I started baking up the batches of bread...the game locked up/froze. I thought maybe it was lag, so I went and read a page in the background...came back, and it was still locked up. I logged out...and now I'm trying to login and getting "An existing connection was forcibly closed by the remote host" numerous times. It won't let me login at all now. Did the server crash or is this just me?
  13. The past two days I've been getting stuck with "Refreshing..." constantly. Today, it's worse as I do less than 10 actions and it gets stuck at "Refreshing..." and I'm unable to do anything unless I reboot the client only to go through this again. It's gotten to the point now where the game is unplayable for me at least today. I did a traceroute below and nothing really jumps out as a network issue (first few hops blanked out for privacy reasons). I rebooted my router, deleted the Java cache, reinstalled Java, verified the integrity of all the Wurm Online files, tried the unstable client. Nothing seems to solve the issue. Anyone else experiencing this and/or have ideas? Tracing route to xanadu.game.wurmonline.com [148.251.21.209] over a maximum of 30 hops: 1 2 ms 4 ms 1 ms xxx.xxx.x.x 2 16 ms 11 ms 12 ms xx.xxx.xx.x 3 17 ms 15 ms 15 ms xx.xx.xxx.x 4 25 ms 15 ms 17 ms so-5-1-3.gw02.ym.phub.net.cable.rogers.com [66.185.81.178] 5 19 ms 15 ms 14 ms 209.148.229.214 6 29 ms 29 ms 32 ms ce-0-18-0-0.r07.nycmny01.us.bb.gin.ntt.net [128.241.3.185] 7 31 ms 28 ms 29 ms ae-2.r25.nycmny01.us.bb.gin.ntt.net [129.250.3.97] 8 112 ms 111 ms * ae-9.r24.frnkge08.de.bb.gin.ntt.net [129.250.2.5] 9 113 ms 111 ms 112 ms ae-13.r03.frnkge03.de.bb.gin.ntt.net [129.250.6.207] 10 112 ms 111 ms 111 ms 213.198.82.130 11 118 ms 115 ms * core24.hetzner.de [213.239.229.78] 12 114 ms 115 ms * ex9k2.rz20.hetzner.de [213.239.229.14] 13 166 ms 117 ms 122 ms xanadu.game.wurmonline.com [148.251.21.209] Trace complete.
  14. I am currently having an issue where Wurm online will simply just lag nonstop for me.. but here is the kicker.. when I use VPN connected in the same state I am located.. the game has no problems at all, I'm talking under 50 ping.. but if I were to disable my VPN I'd get 10 - 30 seconds delay... anybody have any idea what is causing this issue? I hate using my VPN while playing because I can't watch netflix and play at the same time.
  15. I suggest to improve our gameplay with removing or decreasing random factor in certain game aspects, such as: crops growth - a big (enough to see the patterns) field on small servers takes a little short of 6 days to ripen, on bigger servers the time increases, because (as i see it) all the tiles need to be checked in order; of course, i am most concerned about Xanadu, where it used to be almost exactly 7 days, now it's... bad; You could make growth progress every 24h (and 48 or 72 for rotting), without any inconsistency, any complex checks. That's pretty much how it happens in real world. (Potential problem is a lagspike every 24h however). http://forum.wurmonline.com/index.php?/topic/147558-farming-on-xanadu-is-broken/ mining forward - with every tile mined forward one corner can go up or down, which leads to either using concrete or mining up and levelling the floor; So our characters use pickaxes to manually mine out 64 m3 of rock, they can tell a perfectly flat cave floor from non-flat and yet they make mistakes when mining it. Why? http://forum.wurmonline.com/index.php?/topic/148575-remove-the-randomness-with-mine-forward/ snowball quality - while the answer to "what exactly is a low and a high quality snow when you gather them meters away and how could their quality ever affect the melting speed?" could be wogic, in this case random ql serves no purpose. No skill is involved, no profit can be made, 99ql snowballs are rather easy to find, albeit more time-consuming. Do we really need this or you could just let everybody get 99ql snowballs to quickly fill the icebox and be done with it until the next winter? decay rates - those "missed ticks" that aggregate and unleash all their power on poor low-ql items when you least expect it; also, snowballs! I mean... it's just snow. All of these measures could also decrease the number of calculations on server-side. Or could not, depending on how it's made here Add your ideas!
  16. If the game checked gate permissions one tile away from the gate (instead of when you're trying to push your way through it), it would mostly eliminate gate lag, which is really annoying when you're trying to get somewhere (or get away from something). Even if it means the gates graphically open one tile sooner, I would think that is an acceptable compromise. Just a thought, it would smooth out the gameplay.
  17. July 5th, 2016 @ 21:15 UTC (14:15 PDT) Just wondering if anyone else is experiencing massive lag and repeated disconnects, with, at times up to several minute delays between inputting a command and wurm finally responding. And before anyone asks, Yes, I have tested my broser with other web sites in Europe and Australia and have reasonable fast responses from them And Yes I did testing with my ISP, which says I am getting 5ms to my isp. A ping to the wurmonline dot com site says 145ms. A ping tests say 11megs/per/sec down from a german isp and 4megs/per/sec up to a German ISP. So anyone else finding wurm nearly unplayable today? Food for thought, Cheers! Hughmongus Co-Administrator Albia Roads Map of Indy
  18. Hello I just downloaded Wurm online but I can't start playing because the game crashes during the loading screen. So I searched the forums and found out that somebody has had the same problem (I got the same error message and log): I tried to change the settings and install java 64 bit, as recommended in that thread. Now I get into the game but I can't play as it starts lagging/stuttering like hell and also the game is 'not responding' after a short while, and the overall performance is dreadful, even though my system specs should meet the requirements (?). So do you guys have any idea? My system specs: Win 7, 64 bit Intel HD graphics family 3000 intel core i5-2430m 2.4 ghz 4GB ram
  19. My server sometimes have "lag". version 1.0.0.6 , 3.19.0-49-generic 14.04.1-Ubuntu x86_64 Network Checked - medium latency 200-250 ms - i think it is good. no packet loss. Memory : 3gb max heap, 2-2.2 gb used from heap. no heap \ memory errors warnings. Cpu at most used 35 percents no other heavy tasks running. maybe some code not working good ? i collected warrings and errors from logs so maye someone know how to fix it or at least workaround to their influence on robustness. [01:11:17 PM] WARNING com.wurmonline.server.players.PermissionsHistories: Failed to add permissions history for object (4336326710788) java.sql.SQLException: [SQLITE_CONSTRAINT] Abort due to constraint violation (NOT NULL constraint failed: PERMISSIONSHISTORY.PK) at org.sqlite.core.DB.newSQLException(DB.java:890) at org.sqlite.core.DB.newSQLException(DB.java:901) at org.sqlite.core.DB.execute(DB.java:810) at org.sqlite.core.DB.executeUpdate(DB.java:847) at org.sqlite.jdbc3.JDBC3PreparedStatement.executeUpdate(JDBC3PreparedStatement.java:86) at com.wurmonline.server.players.PermissionsHistories.dbAddHistoryEvent(PermissionsHistories.java:205) at com.wurmonline.server.players.PermissionsHistories.addHistoryEntry(PermissionsHistories.java:183) at com.wurmonline.server.questions.ManagePermissions.answer(ManagePermissions.java:508) at com.wurmonline.server.creatures.Communicator.reallyHandle_CMD_PERMISSIONS(Communicator.java:2960) at com.wurmonline.server.creatures.Communicator.reallyHandle(Communicator.java:2527) at com.wurmonline.communication.SocketConnection.tick(SocketConnection.java:615) at com.wurmonline.communication.SocketServer.tick(SocketServer.java:172) at com.wurmonline.server.Server.run(Server.java:2422) at java.util.TimerThread.mainLoop(Timer.java:555) at java.util.TimerThread.run(Timer.java:505) As i understand here is a need of some "pre check" so it will not abort while execution but will be stoped from execution? [01:11:35 PM] WARNING com.wurmonline.server.behaviours.Terraforming: No template for flowers! com.wurmonline.server.items.NoSuchTemplateException: No item template with id -1 at com.wurmonline.server.items.ItemTemplateFactory.getTemplate(ItemTemplateFactory.java:81) at com.wurmonline.server.items.ItemFactory.createItem(ItemFactory.java:110) at com.wurmonline.server.items.ItemFactory.createItem(ItemFactory.java:88) at com.wurmonline.server.items.ItemFactory.createItem(ItemFactory.java:173) at com.wurmonline.server.behaviours.Terraforming.pickFlower(Terraforming.java:4526) at com.wurmonline.server.behaviours.TileGrassBehaviour.action(TileGrassBehaviour.java:784) at com.wurmonline.server.behaviours.Action.poll(Action.java:2854) at com.wurmonline.server.behaviours.ActionStack.poll(ActionStack.java:237) at com.wurmonline.server.players.Player.pollActions(Player.java:6708) at com.wurmonline.server.Players.pollPlayers(Players.java:4353) template cant have -1 number , correct? so somehow it got such id... i dont think it working as expected [01:17:30 PM] INFO com.wurmonline.server.creatures.Communicator: Unable to find dragged item com.wurmonline.server.NoSuchItemException: No item found with id 50730144011778 at com.wurmonline.server.Items.getItem(Items.java:245) at com.wurmonline.server.creatures.Communicator.reallyHandle_CMD_MOVE_INVENTORY(Communicator.java:3632) at com.wurmonline.server.creatures.Communicator.reallyHandle(Communicator.java:2400) at com.wurmonline.communication.SocketConnection.tick(SocketConnection.java:615) at com.wurmonline.communication.SocketServer.tick(SocketServer.java:172) at com.wurmonline.server.Server.run(Server.java:2422) at java.util.TimerThread.mainLoop(Timer.java:555) at java.util.TimerThread.run(Timer.java:505) Maybe here to can be inserted some sort of "pre check" ? or other way to make it work more ...stable [01:23:26 PM] WARNING com.wurmonline.server.creatures.MovementScheme: PLAYER_NAME TOO FAR, input=0.10635372, expected=0.105382815 : 13292.792(13292.699); 4018.2546(4018.2026) bridge=-10 [01:23:26 PM] INFO com.wurmonline.server.players.Player: PLAYER_NAME intrateleport to 13292.699,4018.2026, 15.8499, layer 0 currentTile:null=false reason=Moved too far hasVisionArea=true, initialized=true vehicle=-10 java.lang.Exception at com.wurmonline.server.players.Player.intraTeleport(Player.java:5059) at com.wurmonline.server.creatures.MovementScheme.handleMoveTooFar(MovementScheme.java:780) at com.wurmonline.shared.util.MovementChecker.movestep(MovementChecker.java:271) at com.wurmonline.server.creatures.Communicator.pollNextMove(Communicator.java:1125) at com.wurmonline.server.Server.pollComms(Server.java:2559) at com.wurmonline.server.Server.run(Server.java:2437) at java.util.TimerThread.mainLoop(Timer.java:555) at java.util.TimerThread.run(Timer.java:505) This happen then player connection become high latency (from 200-250 to 400-600 ms), can there be some sort of workaround applied? [01:25:55 PM] SEVERE org.gotti.wurmunlimited.mods.serverpacks.PackServer: Connection timed out java.io.IOException: Connection timed out at sun.nio.ch.FileDispatcherImpl.write0(Native Method) at sun.nio.ch.SocketDispatcher.write(SocketDispatcher.java:47) at sun.nio.ch.IOUtil.writeFromNativeBuffer(IOUtil.java:93) at sun.nio.ch.IOUtil.write(IOUtil.java:65) at sun.nio.ch.SocketChannelImpl.write(SocketChannelImpl.java:471) at sun.net.httpserver.Request$WriteStream.write(Request.java:391) at sun.net.httpserver.ChunkedOutputStream.writeChunk(ChunkedOutputStream.java:125) at sun.net.httpserver.ChunkedOutputStream.write(ChunkedOutputStream.java:95) at sun.net.httpserver.PlaceholderOutputStream.write(ExchangeImpl.java:444) at org.gotti.wurmunlimited.mods.serverpacks.PackServer$1.handle(PackServer.java:60) at com.sun.net.httpserver.Filter$Chain.doFilter(Filter.java:79) at sun.net.httpserver.AuthFilter.doFilter(AuthFilter.java:83) at com.sun.net.httpserver.Filter$Chain.doFilter(Filter.java:82) at sun.net.httpserver.ServerImpl$Exchange$LinkHandler.handle(ServerImpl.java:675) at com.sun.net.httpserver.Filter$Chain.doFilter(Filter.java:79) at sun.net.httpserver.ServerImpl$Exchange.run(ServerImpl.java:647) at sun.net.httpserver.ServerImpl$DefaultExecutor.execute(ServerImpl.java:158) at sun.net.httpserver.ServerImpl$Dispatcher.handle(ServerImpl.java:431) at sun.net.httpserver.ServerImpl$Dispatcher.run(ServerImpl.java:396) at java.lang.Thread.run(Thread.java:745) Suppressed: java.io.IOException: Broken pipe at sun.nio.ch.FileDispatcherImpl.write0(Native Method) at sun.nio.ch.SocketDispatcher.write(SocketDispatcher.java:47) at sun.nio.ch.IOUtil.writeFromNativeBuffer(IOUtil.java:93) at sun.nio.ch.IOUtil.write(IOUtil.java:65) at sun.nio.ch.SocketChannelImpl.write(SocketChannelImpl.java:471) at sun.net.httpserver.Request$WriteStream.write(Request.java:391) at sun.net.httpserver.ChunkedOutputStream.writeChunk(ChunkedOutputStream.java:125) at sun.net.httpserver.ChunkedOutputStream.flush(ChunkedOutputStream.java:159) at sun.net.httpserver.ChunkedOutputStream.close(ChunkedOutputStream.java:134) at sun.net.httpserver.PlaceholderOutputStream.close(ExchangeImpl.java:454) at org.gotti.wurmunlimited.mods.serverpacks.PackServer$1.handle(PackServer.java:63) ... 10 more i understand this is from mod (serverpacks) , but as i assume that this mod use almost everyone.. server behind nat port opened, and some times it even succed in delivering pakcs...but this should not happen, is it? [02:14:09 PM] WARNING com.wurmonline.server.webinterface.WebInterfaceImpl: Could not get ClientHost details due to not in a remote call java.rmi.server.ServerNotActiveException: not in a remote call at sun.rmi.transport.tcp.TCPTransport.getClientHost(TCPTransport.java:613) at java.rmi.server.RemoteServer.getClientHost(RemoteServer.java:77) at com.wurmonline.server.webinterface.WebInterfaceImpl.getRemoteClientDetails(WebInterfaceImpl.java:201) at com.wurmonline.server.webinterface.WebInterfaceImpl.addMoneyToBank(WebInterfaceImpl.java:1845) at com.wurmonline.server.webinterface.WebInterfaceImpl.addMoneyToBank(WebInterfaceImpl.java:1773) at com.wurmonline.server.LoginServerWebConnection.addMoney(LoginServerWebConnection.java:240) at com.wurmonline.server.players.Player.poll(Player.java:2840) at com.wurmonline.server.creatures.Creatures.pollAllCreatures(Creatures.java:1706) at com.wurmonline.server.zones.Zones.pollNextZones(Zones.java:1543) at com.wurmonline.server.Server.run(Server.java:1812) at java.util.TimerThread.mainLoop(Timer.java:555) at java.util.TimerThread.run(Timer.java:505) [02:14:09 PM] INFO com.wurmonline.server.webinterface.WebInterfaceImpl: Unknown Remote Client Add money to bank 2 , 10 for player name: PLAYER_NAME, wid -1 RMI disabled..it`s looks like exploit ,, and until 1.0.0.6 version, i dont seen such warrnings.. Also if anyone have some strategy to "hunt down lag" share them please.
  20. Don't know if this is the correct place to put this, but there seems to be a dramatic increase in server lag over the past 10 days at least on Indi. I'm having to wait for over a minute routinely to be able to make any game inputs and moving from building to building is excruciatingly painful having to wait for the doors to open. I'm having a hard time grinding and not completely wasting my sleep bonus - seems more than half of my sleep bonus is wasted in lag. Game is almost unplayable for long periods of time. I have checked to see if it is my ISP but speed tests (including ping) show that the lag is NOT an ISP problem. It seems to be worst between 2300 and 0300 UTC. Did something change recently with the game that affects server lag?
  21. Just want to get a sense for what people are noticing since that last big client graphics update. Personally, my laptop now sounds like a hair dryer, unless I run on very low settings and only 1-2 clients at a time. CPU, RAM and GPU are ALL working much harder for me. Mostly the GPU though. I used to be able to load up to 30 clients on one machine. Now if I load 10, my laptop will lock up. At 4-6 clients, it is pushing very hard. Just one client on good quality settings will make it run loud. What is your experience since the update? Let's let Code Club know and maybe they can use the feedback and modify the update to run more efficiently?
  22. After running the client for more than 4 hours, me and a few others have been getting a sevear drop in frames. I will be going along at 60fps, then the game will slow down to 1-5 fps for a split second. It will do this every 30 seconds or so until I restart the client then it is fine for another 4 hours. I am using the stable client, even after re-downloading the client. It doesn't solve the issue. This seems to be a bug with the client.
  23. Hello guys, i have issues with 64 bit java again. I have completely uninstalled java from HDD and instaled it again. It always installs both, 64bit and 32bit probably due to browser or whatever. The problem is that it always picks 32bit for Wurm no matter what i do. If i put Wurm on steam it picks the correct version (64bit) but when i leave wurm the process is still running. Any ideas what it could be? Also im lagging badly in some games including Wurm after some time in game. Reconnect helps for some time but not for long. I dont use proxy, i used antivirus, trojan finders, spy bots, rkill, tdsskiller, kvrt, ccleaner, checked disk for bad sectors and i dont even know what else. Some spec:
  24. I'm on Xanadu and playing from the USA. The lag is increasingly worse. I'm now waiting for 3 seconds after last action completes, for the stam bar to start recovering. Ping times to Sweden are a fraction of that time. The servers or the hosting company are horrible. I may be putting 20 alts up for sale soon, as I am losing faith in Code Club.
  25. Whatever was done to reduce the lag last time, do it again. Kick the hamsters. Give them electroshock treatment. Give them drugs. Threaten their families. Whatever you did last time needs to be done again. Maybe I should mention the problem hamsters are on the Xanadu portion of the planet.