Sign in to follow this  
HughMongus

Massive Lag, Repeated DC's All Day

Recommended Posts

July 5th, 2016 @ 21:15 UTC (14:15 PDT)

 

Just wondering if anyone else is experiencing massive lag and repeated disconnects, with, at times up to several minute delays between inputting a command and wurm finally responding.

 

And before anyone asks, Yes, I have tested my broser with other web sites in Europe and Australia and have reasonable fast responses from them

 

And Yes I did testing with my ISP, which says I am getting 5ms to my isp.

 

A ping to the wurmonline dot com site says 145ms.

 

A ping tests say 11megs/per/sec down from a german isp and 4megs/per/sec up to a German ISP.

 

So anyone else finding wurm nearly unplayable today?

 

Food for thought,

Cheers! Hughmongus

Co-Administrator Albia Roads Map of Indy

Share this post


Link to post
Share on other sites

I usually get alerts, alarms, and tons of PMs if there's anything wide scale, and my email and phone have been quiet all day. It's possible a routing issue, but I'll keep my eyes open for anything more serious.

 

Thanks!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gud'morning Keenan,   July 6th, 2016 @ 14:13 UTC (07:13PDT utc-7)

 

Thank you for taking the time to respond.   A fellow wurmian from Brazil said he was also getting lag and DC issuses yesterday as was a friend in Michigan, USA.

 

Just did a TraceRT for you... also trying other European websites, which show very little lag.

 

Today started out with medium lag but no DC's, just experience very bad lag and multiple DC's over 3 alts.

 

C:\Users\User>tracert jenn001.game.wurmonline.com

Tracing route to jenn001.game.wurmonline.com [148.251.21.205]
over a maximum of 30 hops:

  1    <1 ms    <1 ms     1 ms  (local router)
  2     1 ms    <1 ms    <1 ms  (local uplink)
  3    16 ms    19 ms     7 ms  (local ISP Node)
  4    81 ms    73 ms    73 ms (NYC to ISP Canadian backbone link)

  5    75 ms    74 ms    75 ms  xe-1-1-0-0.nyk10.core-backbone.com [206.130.10.42]
  6   145 ms   145 ms   145 ms  ae2-2020.fra20.core-backbone.com [80.255.15.34]

  7   149 ms   149 ms   150 ms  core-backbone-100g-fra.hetzner.de [80.255.15.122
]
  8   160 ms   153 ms   153 ms  core1.hetzner.de [213.239.245.9]
  9   155 ms   155 ms   155 ms  core23.hetzner.de [213.239.203.154]
 10   155 ms   155 ms   155 ms  ex9k2.rz20.hetzner.de [213.239.229.10]
 11   154 ms   154 ms   154 ms  jenn001.game.wurmonline.com [148.251.21.205]

Trace complete.

C:\Users\User>

 

Hope this is of some use to you.  Thank you for your time and trouble.

 

Kindest regards!
Hughmongus

Share this post


Link to post
Share on other sites

I have to concur with the mega lag issues.  Seems to have started Friday or Saturday past.  It's really making the game a pain to play. :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do you guys use the unstable client by any chance?

 

I am mostly asking since the random DC issue has been brought up a few times with the new unstable version, the new rendering engine is in beta and might not be 100% for you yet (and AMD cards seem to get massive unplayable lag), and there has been a new unstable client update last saturday, which corresponds with skyefox' statement.

 

If you do use the unstable client, give the stable one a go and see if this helps

Share this post


Link to post
Share on other sites

I am having slight lag issues but i'm also having DC's and this is extremely rare for me and has only happened recently the devs really need to fix this crap I am from the East Coast USA. No I am not using the unstable client either 

Edited by Flylo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thank you for inquiring Viti, but I would have stated it IF I was using the Unstable Client.

 

I only use the Stable Client.

 

Additional Info... From my village tab....

 

[06:55:16] MOTD:Welcome home.......... Hope RL was not too hard on you today  !!!
[07:10:35] MOTD:Welcome home.......... Hope RL was not too hard on you today  !!!
[10:03:56] MOTD:Welcome home.......... Hope RL was not too hard on you today  !!!
[10:11:05] MOTD:Welcome home.......... Hope RL was not too hard on you today  !!!
[10:22:53] MOTD:Welcome home.......... Hope RL was not too hard on you today  !!!
[10:26:19] MOTD:Welcome home.......... Hope RL was not too hard on you today  !!!
[10:33:10] MOTD:Welcome home.......... Hope RL was not too hard on you today  !!!
[10:47:51] MOTD:Welcome home.......... Hope RL was not too hard on you today  !!!

 

It appear to take a break from DC's for nearly 3 hours, but still as Skyefox has mentioned, the lag is really bad.  From 10 to 15 seconds up to several minutes to respond to a command input.

 

 Icing on the cake...so far 6 DC's in the past 45 minutes and as a result, the 60 meals I put into the oven with SB on... No Skill gain received due to the DC...

 

 Wurm is waiting...... 

 

Cheers! Hugh
 

Edited by HughMongus
additional information

Share this post


Link to post
Share on other sites

This is true. 2 days ago I was making something and (finishing... take a long). So the lag takes about 10 to 15 seconds, and then returns to normal.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Terrible laggy for the past few days.

My Normal Ping to the servers is around 200ms

 

 

Spoiler

 

Tracing route to xanadu.game.wurmonline.com [148.251.21.209]
over a maximum of 30 hops:

  1    <1 ms    <1 ms    <1 ms  myrouter.Home [192.168.1.1]
  2     *        *        *     Request timed out.
  3    13 ms    11 ms    10 ms  197-80-96-161.jhb.mweb.co.za [197.80.96.161]
  4    10 ms    10 ms    11 ms  154.po-channel50.vic-ipc-1.optinet.net [197.80.96.162]
  5    10 ms    10 ms    10 ms  vl92.vic-hscore-2.optinet.net [197.80.2.2]
  6   194 ms   199 ms   196 ms  12.te0-7-0-2.vic-p-1.optinet.net [197.80.5.241]
  7   197 ms   195 ms   198 ms  s2-po0-3-2-0.thd-p-2.optinet.net [197.80.5.7]
  8   198 ms   195 ms   194 ms  be-2-776-thd-up-2.optinet.net [176.67.177.235]
  9   195 ms   192 ms   193 ms  ldn-b5-link.telia.net [62.115.13.17]
 10   193 ms   195 ms   192 ms  ldn-bb3-link.telia.net [80.91.247.91]
 11   200 ms   200 ms   203 ms  prs-bb3-link.telia.net [62.115.115.22]
 12   211 ms   213 ms   210 ms  ffm-bb4-link.telia.net [62.115.140.211]
 13   210 ms   210 ms   210 ms  ffm-b4-link.telia.net [62.115.118.200]
 14   304 ms     *      303 ms  ae6-1299.fra20.core-backbone.com [213.248.81.211]
 15   303 ms   303 ms   303 ms  core-backbone-100g-fra.hetzner.de [80.255.15.122]
 16   305 ms     *      304 ms  core4.hetzner.de [213.239.245.2]
 17   308 ms     *      309 ms  core24.hetzner.de [213.239.203.150]
 18   310 ms   309 ms   310 ms  ex9k2.rz20.hetzner.de [213.239.229.14]
 19   309 ms   309 ms     *     xanadu.game.wurmonline.com [148.251.21.209]
 20   310 ms   312 ms   308 ms  xanadu.game.wurmonline.com [148.251.21.209]

 

 

 

 

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

I'm having DCs and I almost killed a pet cat with my armour AoSP when running in to drop food.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this